De Koning brengt een bezoek aan Tot uw Dienst 20 maart 2019

Vanmorgen de Koning op bezoek gehad bij Tot uw Dienst. Blij dat we konden vertellen over onze organisatie waar we trots op zijn. Pers ED: De koning kwam om 10.15 uur aan bij het wooncomplex voor senioren aan De Klumper in Lieshout. Na ontvangst door burgemeester Frank van der Meijden volgde een gesprek over de lokale zorgcoöperatie Tot uw Dienst. Het ging over de veranderende rol van de vrijwilligersorganisatie naar een sociale onderneming, relaties met de gemeente en zorgverzekeraars en de kansen en bedreigingen voor de toekomst.

Hierna wandelde het gezelschap naar logeerhuis Franciscushof. In de huiskamer De Plezant sprak koning Willem-Alexander onder meer met enkele mantelzorgers en mensen die zelf zorg nodig hebben.

Door ED/Tonny Peeters

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, zittende mensen, tafel en binnen

ALV 25 juni 2018 – Presentatie Suzanne Verheijen over positieve gezondheid

Tot uw Dienst Zorg coöperatie /Algemene Ledenvergadering

Gezondheidsbegeleiding Suzanne d.d. 25 juni 2018

“Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 25 juni 2018 heeft mevrouw Suzanne Verheijen een boeiende en inspirerende lezing gehouden over positieve gezondheid.” Een samenvatting daarvan vindt u hieronder.

 

Positieve Gezondheid (Machteld Huber)

GEZONDHEID, GELUK EN HULPELOOSHEID

Deze titel las ik onlangs in een tijdschrift en de uitleg was kort maar krachtig. Het gaat over de mogelijkheid om te kiezen. Iedereen is vrij in zijn denken en daarmee ook in de keuze waarop je de focus legt. Positief of negatief, stimulerend of beperkend. Deze keuze geeft aan dat alleen jijzelf verantwoordelijk bent hiervoor en geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor wat jij wenst. Je hiervan bewust te worden is van groot belang bij de inrichting van jouw leven. Niet gemakkelijk maar wel een uitdaging..

Gezondheid en welbevinden is een groot goed en afhankelijk van diverse factoren. Twee van deze factoren zijn van primair belang, t.w. voeding  en emotionele balans. Ze hebben met elkaar te maken.

In deze tijd worden veel mensen geconfronteerd met psychische en/of lichamelijke problemen door een onnatuurlijke levenswijze. Dit heeft te maken met de druk van buitenaf en het grote belang dat wordt gehecht aan alsmaar meer economische groei en alles wat hier mee samenhangt. Men krijgt niet meer de kans om zichzelf te zijn en zijn eigen grenzen te erkennen en te respecteren. Het gevolg is dat de kosten in de gezondheidszorg schrikbarend hoog zijn geworden. Dit zien we maandelijks terug in de alsmaar stijgende ziektekostenpremie, met daarnaast nog extra kosten in de vorm van eigen bijdrage en eigen risico.

Onlangs stond in de krant een artikel met de vetgedrukte titel: ‘huisarts weet te weinig over voeding.’ En dat terwijl huisartsen overstelpt worden met patiënten die klachten hebben die door een natuurlijke levenswijze te gaan hanteren heel goed kunnen genezen of in ieder geval ziek worden, of in het ergste geval chronisch ziek, kan voorkomen. De tijd is voorbij dat men naar de dokter gaat en hoopt dat het met een pilletje kan worden opgelost want het is allang duidelijk dat dit niet gebeurt!

Van zorg vragen naar gedrag veranderen en positieve gezondheid bevorderen. Hoe dan?

Door inzicht in wat de natuurlijke gezondheidszorg kan doen en hier bewust en actief samen mee aan de slag te gaan! Weer terug naar de natuur!

Neem nu Alzheimer. Steeds meer mensen worden hier zelf of in hun omgeving mee geconfronteerd. Het is niet normaal dat tegenwoordig zoveel mensen en vaak op jongere leeftijd getroffen worden door dementie. De angst om aan Alzheimer te lijden, is algemeen verspreid. Daarbij heerst nog steeds de verkeerde opvatting dat dit een gevolg is van de vergrijzing en dat wie er door getroffen wordt, hopeloos verloren is.

Van nature verliest de mens zijn geheugen niet omdat dit deel uitmaakt van een reeks basis veiligheidssystemen. De menselijke hersenen zijn er op ingesteld om alle herinneringen op te slaan en te allen tijden te kunnen verwoorden. Het verleden blijft deel uitmaken van het leven, zeker op hoge leeftijd als men met een gerust gemoed terug mag kijken op een rijk gevuld leven. Heel wat oudere mensen hebben een glashelder geheugen. Uiteraard zal iemand die fysiek aftakelt, meer kans hebben dat ook zijn mentale vermogens achteruitgaan.

Het heeft geen zin te beweren dat dementie een normaal verschijnsel is bij het ouder worden. Er zijn op alle leeftijden mensen met een olifanten geheugen en er zijn er die hun geheugen met een zeef vergelijken. Een minder goed geheugen is geen dementie en is geen verhoogd risico op dementie.

Alzheimer is een van de vele soorten dementie, maar wel de meest voorkomende. Vasculaire dementie ontstaat door verstopping of achteruitgang van bloedvaten in de hersenen. Alzheimer ontstaat doordat de cellen in een deel van de hersenen, genaamd de hippocampus, afsterven. Het risico daalt als in dit gebied nieuwe cellen worden aangemaakt. Alzheimer kan afgeremd worden of genezen indien de celgroeiactiviteiten in dit gebied van de hersenen gestimuleerd worden. Men kan zelfs tijdens het aftakelingsproces door een gezonde en actieve levenswijze een ommekeer brengen in deze gevreesde ziekte. Op het ogenblik dat er weer celgroei in de hippocampus aanwezig is, verdwijnt Alzheimer. Het probleem is echter dat, op het ogenblik dat men zelf of de omgeving merkt dat er iets mis is, de ziekte al flink gevorderd is. Sommige neurologen beweren dat bij de eerste zichtbare symptomen de ziekte al 10 à 15 jaar sluimerend aanwezig is.

Een zekere verklaring voor de toename van dementie is ongetwijfeld de milieuvervuiling, het massaal gebruik van pesticiden, toegevoegde stoffen voor de smaak en houdbaarheid van de voeding, medicijnen en de vele andere gifstoffen waarmee iedereen in contact komt. Er is altijd een individuele factor, want niet iedereen in dezelfde situatie krijgt Alzheimer. Als er vergiftiging optreedt in de hersenen, wordt de cel vernieuwing afgeremd.

Er zijn mogelijkheden op het vlak van preventie en het afremmen van Alzheimer, terwijl genezing in een vroeg stadium mogelijk wordt. Overschakelen op een gezonde voeding en natuurlijke levenswijze lijkt voor veel mensen een grote opgave, maar dat is niet zo. Iedere verandering kost aanvankelijk moeite, maar kwaliteit van leven is belangrijker dan lang leven.

Stress vermindert de vorming van nieuwe hersencellen. Hiervoor zijn natuurlijke middelen verkrijgbaar, is inzicht in de eigen persoonlijkheid van belang en tijdig en voldoende rust.

Een positieve instelling gaat samen met het in standhouden van sociale vaardigheden. Een grote rol in de strijd tegen Alzheimer. Actief leven, goed waarnemen, bewust met alles omgaan is de opdracht, want we kunnen alleen onthouden wat we goed hebben opgeslagen.

De kwaliteit van de slaap speelt een belangrijke rol in de preventie tegen dementie. De dag rustig afbouwen en een kop rustgevende kruidenthee drinken is bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Beweging is belangrijk, echter zonder te overdrijven. Meer bewegen betekent een betere doorbloeding, dus ook een betere doorbloeding van de hersenen en dat betekent een betere afvoer van afvalstoffen. Beweging hoeft niet alleen in de vorm van sporten maar kan ook door het beoefenen van bijvoorbeeld yoga, mindfulness, Tai Chi of Chineng Qigong (ook wel meditatie in beweging genoemd). Dit zijn zachte, effectieve methoden die veel mensen zullen aanspreken en die tot op hoge leeftijd kunnen worden uitgevoerd.

 

Een belangrijke pijler in de Alzheimer-therapie is de voeding. Gezonde voeding is de basis van het leven, maar om dementie te voorkomen of te genezen heeft men meer nodig dan een algemene gezonde voeding. Welke voedingsmiddelen hebben een invloed op de hersenen? De hersenen voeden zich met natuurlijke suikers uit fruit en honing, maar ook met suikers die omgezet worden uit zetmeel zoals uit wortel- en knolgewassen. Noten staan bekend om hun gezonde vetten, maar bevatten eveneens natuurlijke suikers. Deze suikers zijn zo belangrijk omdat ze samen met vitaminen van het B-complex en mineralen zoals calcium en magnesium worden opgenomen en zorgen voor een verhoogde energiestofwisseling. De grootste vijand voor onze hersenen is de industriesuiker, ook toegevoegde suikers genoemd. Hoewel het om dezelfde suiker gaat, is de afwezigheid van vitaminen en mineralen fataal voor onze gezondheid. Zoetstoffen vervangen de zoete smaak, maar hebben bijwerkingen. Het vervuild milieu, de vele gifstoffen waarmee we ongewild in aanraking komen, het gebrek aan verse voedingsmiddelen, het massaal gebruik van industrievoeding, de toegevoegde suiker, stress en vele individuele en maatschappelijke problemen leveren een bijdrage aan het ontstaan van dementie, naast erfelijke en individuele factoren. We leven allemaal in een vervuilde en vergiftigde wereld vol stress en spanningen en toch lijdt niet iedereen aan dementie. De individuele weerstand speelt bij alle ziektes een rol.

Ikzelf ben sinds enkele jaren mantelzorger van mijn moeder. Als gezondheidsbegeleider in de natuurlijke gezondheidszorg maak ik hierbij volop gebruik van natuurlijke middelen en complementaire zorg. Ik adviseer mijn moeder over de juiste voeding voor haar, rekening houdend met haar spijsverteringsstelsel en lichamelijke klachten. Mijn moeder maakt veelvuldig gebruik van kruiden zowel tijdens het koken, om een betere vertering te bevorderen, als in de vorm van kruidenthee of kruidentinctuur bij klachten zoals hoesten, stress, kouwelijkheid, etc.

Veel ouderen weten niet dat ze hoog gevoelig zijn of zelfs een vorm van autisme hebben waardoor ze zich hun hele leven niet op hun plaats hebben gevoeld in deze wereld en mede daardoor een laag zelfbeeld hebben ontwikkelt. Hoog gevoeligheid betekent dat men heel gevoelig is voor allerlei prikkels in de omgeving, voor de sfeer in een ruimte, men voelt de gemoedstoestand van anderen aan, is snel gestrest of geblokkeerd. Hoog gevoeligheid vereist een natuurlijke levenswijze en kennis van de eigen persoonlijkheid zodat men zichzelf leert accepteren en zijn eigen grenzen leert kennen.

Mijn moeder is hoog gevoelig en doordat ze dit pas op latere leeftijd heeft ontdekt en er dus niet op adequate wijze mee is kunnen omgaan, heeft dit een grote weerslag gehad op haar gezondheid. Ze kan echter goed leven met de kwalen die ze heeft door haar huidige levenswijze, bewustwording en gemoedstoestand. Voor de emotionele balans en verwerking van verdriet, teleurstelling en heftige gebeurtenissen in haar leven, maakt ze gebruik van mijn bloesemremedies. Bloesemremedies zijn gemaakt van de energie van bloemen en bevatten de kwaliteiten van deze bloemen. Ze vullen aan wat we tekort komen om stappen te zetten in ons leven en versterken onze positieve kwaliteiten. Hierdoor brengen ze onze emoties in evenwicht.

Verder gebruikt ze, naast het in acht nemen van gezonde voedingsregels, natuurlijke voedingssupplementen zoals vitamine C en mineralen, maakt ze af en toe gebruik van acupunctuur o.a. bij knieklachten en bezoekt ze soms een natuurgeneeskundig therapeut voor advies van specifieke supplementen en aanvullende behandeling naast acupunctuur.

Een cliënte van mij kampte jarenlang met migraine en slikte veel pijnstillers. Door enkele wijzigingen in haar voedingspatroon en levenswijze (o.a. inzicht in persoonlijkheid en daarmee het aangeven van grenzen) heeft ze hier nauwelijks nog last van.

In het kader van het project ‘hoe versterk ik mijn netwerk’ heb ik een leefstijltraining opgezet die ik geef in o.a. uw huiskamer samen met mantelzorgers, familie, buurtgenoten, vrienden en kennissen. Dit is laagdrempelig en bevordert verbinding tussen gelijkgestemden die zich bewust zijn van het belang, om aan hun gezondheid en welzijn te werken en hiermee hun netwerk kunnen versterken. In deze training reik ik gezondheidsvaardigheden en bewustwording aan. Leden van TuD krijgen € 10,00 korting.

Tot slot.

In de uitnodiging stond vermeld dat ik als gast ben uitgenodigd om deze inleiding te houden. Ik ben echter geen gast maar lid van de zorg coöperatie. Ik ben enkele jaren geleden lid geworden omdat ik als lid zeggenschap heb over het wel en wee van de coöperatie en ik graag zou zien dat het aanbod van deze coöperatie gaat worden uitgebreid van het geven van zorg, met het aanbieden van preventie in de vorm van complementaire zorg. Het zou mooi zijn als de coöperatie de samenwerking gaat zoeken en hiermee een brug kan slaan tussen de reguliere zorg en de complementaire zorg. Hierdoor zal gedragsverandering nog meer worden bereikt en dit is hard nodig om de kosten in de zorg omlaag te krijgen.

Toelichting

Onder de complementaire sector verstaat men het geheel van organisaties en verenigingen die als doel hebben aanvullend op de reguliere samenleving een bijdrage te leveren op basis van eigen inzichten en visie en hiermee een waardevolle bijdrage leveren aan een betere samenleving. De complementaire gezondheidszorg is binnen de EU algemeen aanvaard. Naast de reguliere gezondheidzorg, die door de overheid wordt beheerd, heeft iedere patiënt/cliënt het recht aanvullend gebruik te maken van complementaire zorgverlening op basis van therapievrijheid en patiënten rechten. De complementaire sector gaat veel verder, is zeer ruim en neemt een steeds belangrijkere plaats in binnen de huidige samenleving.              De natuurvoedingswinkels zijn een aanvulling op de bestaande winkels. Ze leveren een betere kwaliteit aan mensen die bewust met voeding en gezondheid omgaan. De Biologische land- en tuinbouw is een belangrijke complementaire sector die hard bezig is om aan te tonen dat het zonder kunstmest en pesticiden kan en dat is goed voor de gezondheid en het milieu.

Het reguliere zorgstelsel is ontoereikend. In de huidige opzet is het bijna onmogelijk om, naast de hoge maandelijkse premie voor basis- en aanvullende verzekering, ook nog alle kosten uit de complementaire zorg vergoed te krijgen indien men hiervoor wenst te kiezen. Dat maakt dat veel mensen vroegtijdig stoppen met de behandelingen. Het wordt dan te duur. Gelukkig is er een nieuwe Gezondheidsverzekering in de maak die het stimuleert om de natuurlijke weg weer te gaan bewandelen om zodoende de reguliere weg steeds minder nodig te hebben.

 

 

 

SAMENVATTEND begint preventie bij voeding en aandacht voor de emoties. Alzheimer is geen hopeloze zaak! Je kunt nu zelf beginnen met preventie en natuurlijke ondersteuning. Supplementen zijn nodig voor aanvulling van tekorten die je opbouwt gedurende je leven. Iedereen heeft een keuze om zelf de regie in handen te nemen en te houden.

Laten we SAMEN GEZOND VERANDEREN!

 

www.gezondheidsbegeleidingsuzanne.nl

smj.verheijen@onsmail.nl

Tel. 06 22509911

Aarle-Rixtel